Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Δημόσια Διοίκηση: Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο

«Στην ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων που κυριάρχησε για δεκαετίες στο δημόσιο τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού», στοχεύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση.

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

-Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

-Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

-Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση, και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία», όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης:

«- Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

– Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

– Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να κυριαρχήσει στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που διοργανώνεται για τα 30 χρόνια λειτουργίας του με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη», στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ. Στη διημερίδα, θα απευθύνει ομιλία αύριο Πέμπτη στις 11:30 π.μ. ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο αμφισβήτησης από 99 μέλη της ΚΕ – Ζητούν προσφυγή στη βάση

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισήγηση του προέδρου του Κόμματος, Στέφανου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά» έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία,...

Στη Βουλή κατατέθηκε το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης για ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από το ΣτΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων στο...

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νομοσχέδιο – φραγμός στις “ελληνοποιήσεις” ΠΟΠ προϊόντων

Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νόμος του κράτους θα αποτελεί από το Σάββατο μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο...